Utviklingen til Mina Sofie og hvor vi er i dag ❤









  •  Fra Mina Sofie var født til hun varca 6 måneder låg hun ganske bra an på disse såkalte måleskjemaene helsestasjonen bruker. Hun lagde baby lyder ( babel) hun lærte å rulle rundt før hun var 4 måneder og hun begynte å åle ( såg ut som en åme 😊) fremover og bakover når hun var 6 måneder. Hun gikk rundt sin egen akse altså i ring. Hun "hentet" leker på gulvet hun grep med en hånd og tok tak med den andre. Hun strekte seg etter leker som hang over henne på babygym/leketeppe slik som andre på hennes alder.





Rundt 4 måneders alder oppdaget vi at hun hadde en liten kipp i nakken
(holdt hodet til ene siden på sjeive)
vi tok henne med til Manuellterapeut og det gjorde underverker, og den dag i dag holder hun hodet nå rett. Hun hadde også noen små låsninger i rygg og hofte som ble løst opp, vi såg hun ble mer aktiv etter behandlingen.

Vi har jo lest på alt mulig av ting og tang som vi følte var kunne være relevant som hjelp.
Vi kom over en studie fra Haukeland universitetssykehus der de forsket på b12 vitaminer og at dette hadde gitt god utvikling for hjernen. ( ingenting skal være uprøvd tenkte vi, skader vel ikke med litt vitaminer og vi fikk godkjenning fra legen). Vi startet opp b12 når hun var ca 4 måneder.  Vi opplevde en forskjell, en mer nysgjerrig Mina Sofie en mer aktiv jente.
Men om dette hadde med b12 vitaminer, Manuellterapi eller om dette hadde utviklet seg uansett vet vi jo ikke.




Men så stod det på stedet hvil lenge.
Når Minamoren ble rundt året utviklet hun epilepsi.  Dette reduserte henne veldig og det samme gjorde medisinene hun fikk. Hun ble jo også større og tyngre og kroppen ble plutselig litt vanskelig å dra fremover på gulvet, så det var plutselig stopp på ålingen.

Vi fikk også vite at med Mina Sofie's diagnose og dårlig muskeltone ( finne muskler og bruke muskler) burde hun være litt lettere i kroppen.

Minamoren har hele tiden lagt på godt over gjennomsnittet når det gjelder kg og lengde. ( noe som er litt unormalt for de med hennes diagnose)

Så tiltak ble litt redusering i fett inntaket og litt mindre måltider.

Det var trist å oppleve en slik tilbakegang  og den varte så lenge. Etter noen måneder på epilepsi medisin startet vi opp med en ekstra medisin, den første gjorde ikke hele jobben. Den ene medisinen sløver og den andre kvikner.  Ved tillegg av ny medisin våknet Minamoren litt til og vi ser nå en positiv utvikling igjen.
Men Minamoren lurer oss litt også, hun kan titt og ofte late som hun er trøtt og ikke vil leke/trene/ jobbe. Men vi har gjennomskuet henne og lært oss å trigge henne 😜






Vi opplevde også når Mina Sofie hadde epilepsi anfall at hun var veldig "på" vi fikk henne til  si hei og ja. Hun hadde også ord om nettene i denne perioden, vi har hørt mapa og mamma.
Legen sier han tror det er talesenteret til Minamoren som jobber overtid og sender random signaler ut i kroppen og danner epilepsi anfallene. ( det gir oss håp om at vi kan få "enkel" tale på henne, siden det ligger der.)

Det er synlig at hun nå som hun er blitt litt lettere klarer å håndterte kroppen sin bedre.
Vi ser igjen viljen til å forflytte seg og forståelse for gjentagelse, som å trykke på leker og spille piano.

Håpet er å reduser enda mer på den medisinen som sløver og øke litt på den som kvikner henne.
Men vi lærer jo noe nytt hele tiden og pga at Minamoren utviklet epilepsi måtte vi slutte med b12, da den kan trigge anfall så nå gir vi ikke hjernen "drivstoff"
lenger.

Mina Sofie lager en del lyder, gledes lyder i forskjellige styrker. Hun elsker stellebordet, her får vi mye kontakt med Minamoren og masse latter. Hun kan bli sint og sur. Hun kan til og med sparke og slå med armer og bein i gulvet når hun er sint. Hun skjønner at sutring får hun oppmerksomhet og hun kan le når hun blir tatt opp.
Mina Sofie både ser og hører. Men vi vet ikke helt hva hjernen får av informasjon på det hun ser. Vi må gjenta flere ganger og gi henne tid til å fordøye.
Pga dette ser Vi Minamoren ofte snur øret til når hun blir snakket til og hilser på nye mennesker.  Dette fordi hun bruker den sansen
som er sterkest for henne.
Men kan bli oppfattet som hun ikke vil ha kontakt av de som ikke kjenner henne.
Hun skåret normalt på hørselstest på venstre øre, men svakt redusert på høyre øret.

Mina Sofie elsker musikk, og favorittene er Alan Walker og Kygo. Høyest står faded av Alan Walker 😍
Hun vifter med armer og er helt med når hun hører musikk ❤

Kommentarer